“Wie niet dwaalt, wordt nooit verstandig”

Johann Wolfgang von Goethe, wetenschapper, schrijver, filosoof, 1749 – 1832

Wie ben ik?

Mijn naam is Doenja Heemsbergen. Ik zou als kind heel graag gefilosofeerd hebben. Dat heb ik echt gemist op school. Toen nog niet, ik wist niet eens dat het bestond! Maar als ik nu terugkijk, dan weet ik zeker dat filosoferen een soort gat in mij gevuld zou hebben. Dus ik ben heel gelukkig dat ik dit later heb ontdekt en nu met zoveel plezier met kinderen kan doen! Dít is wat is leuk, mooi en nuttig vind. Ik word er blij van. Zelf filosofeer ik ook nog steeds graag. Dan leef ik helemaal op. Ik houd veel van serieus denken, maar ook van spelend denken. Dan sta ik mijzelf toe om dingen te denken die ik zelf niet vind. Gewoon om een mening uit te proberen, om te zien of ik dan toch goede argumenten kan verzinnen, ook al ben ik het niet met mezelf eens. En soms denk ik dan iets nieuws, waarvan ik moet toegeven “Nooit gedacht, maar er zit wel iets in”. Dan voel ik mij verrijkt. Maar dat voel ik mij vooral door de boeiende, verrassende, grappige of met mijn eigen gedachten conflicterende hersenspinsels van anderen!

 

Ik heb na mijn schooltijd van alles en nog wat gedaan. Mijn leven was in eerste instantie een speurtocht naar wat voor mij interessant en belangrijk was. Dat wist ik nog niet vanzelf en ik had tijd nodig om dit te ontdekken. Ik ben gaan werken om geld te verdienen, uit huis te kunnen gaan en eerst maar eens wat te gaan (be)leven! Het is moeilijk (voor sommigen) om een richting te kiezen als je niet eerst al van alles hebt uitgeprobeerd.

 

Ik ging o.a. werken bij Stichting Melkweg (een poppodium en cultureel centrum) in Amsterdam, waar ik ook woon. En daar werk ik nog steeds, twee dagen per week. Daardoor heb ik daarnaast ruimte om ander werk en hobby’s te variëren. Want ik doe graag verschillende dingen, dat houdt me nieuwsgierig en fris. Zo heb ik me bezig gehouden met theater, psychologie gestudeerd, sociaal juridische hulp aan vluchtelingen gegeven, en uiteindelijk een beroepsopleiding (ISVW) gedaan om met kinderen te gaan filosoferen. Ik filosofeer trouwens ook met volwassenen, vaak in het kader van onderwijsvernieuwing.

 

Verder leef ik samen met mijn partner en dochter, vertoef ik vaak in een caravannetje op de Utrechtse Heuvelrug, waar ik graag denk en wandel. Het is een zalige plek om gewoon ‘te zijn’. Dat is belangrijk voor mij. En ik hou veel van lezen, schrijven, dansen, fotograferen en reizen. En o ja, ik ben onlangs begonnen met piano spelen!

 

 

Rare Denker, Doenja Heemsbergen 2023